ponedjeljak, 22. rujna 2014.

(GASTROSFERA) Šljiva, Brandy, Ružmarin Kejk...



Jesen. Sezona šljiva. Obožavam ih! Svježe, suhe, u desertima, u slanim jelima, u rakiji, u džemovima... ma svakako. :) 


Osim što su fine, izuzetno su zdrave. Obiluju antioksidansima. Idealna su namirnica za održavanje tjelesne težine jer obiluju hranjivim tvarima, a imaju jako nisku kalorijsku vrijednost. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu, poboljšavaju zdravlje srca i vid.

Još kad ih malo namočite u Brandy i iskombinirate sa biskvitom, upotpunjenim svježim ružmarinom, dobijete vrlo jednostavnu, a čarobno finu kombinaciju okusa.  

Recept:

  • 5-6 šljiva
  • 1/4 šalice brandya
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 200 g oštrog brašna
  • 2 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 1/2 žlica svježeg ružmarina (sitno narezanog)
  • 127 g maslaca sobne temp
  • 125 g šećera
  • 2 jaja (sobne temp)
  • 2 žlice mlijeka
  • šećer u prahu (za posipavanje)



Postupak:

  • Narezati šljive na tanke ploške i marinirati ih u mješavini brandya i smešeg šećera
  • U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol
  • U drugoj zdjeli mikserom razraditi maslac, dodati šećer i miksati dok se ne dobije pjenasta smjesa
  • Dodati jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksati
  • U par navrata suhu smjesu naizmjenično sa mlijekom dodati smjesi maslaca i jaja, i miksati dok se ne dobije jednolična smjesa
  • Gotovu smjesu uliti u kalup prethodno namašćen i pobrašnjen
  • Po vrhu poslagati šljive
  • Peći na 180 C cca 40tak min
  • Ostaviti da se ohladi i posipati šećerom u prahu




Dobar tek!

Tihana

1 komentar:

  1. Isprobano sa šljivama iz voćnjaka moje mame,...mljac...

    OdgovoriIzbriši