Pavlova. Jednostavno je obožavam. Prekrasna mi je. Sviđa mi se ta perfektna imperfekcija. :) Tako je van svih pravila.
Ali daleko od toga da nije i fina. Pogotovo za one koji vole slatko slatko. :)
Izvana je hrskava, pucketava, iznutra lagana i pjenasta, pa tu i tamo kod nekog zagriza lagano ljepljiva...
Osmislio ju je chef sa Novog Zelanda, u čast ruske balerine Anne Pavlove, koja je Novi Zeland posjetila u sklopu svoje svjetske turneje 1926.g., te je po njoj i dobila ime.
Spada u proljetno-ljetne deserte, međutim sve više se može susresti tokom cijele godine kao neizostavni dio raznih zabava, obzirom na njezinu jednostavnost i brzinu izvedbe s jedne, te finoću okusa i izgleda s druge strane.
Ovaj desert nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Recept:
Kora:
Krema:
- 4 dl slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- višnje u rumu
- tamna čokolada
Postupak:
Kora:
- Zagrijte pećnicu na 140 C
- Na pek papiru iscrtajte dva kruga promjera 18 cm
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, te postepeno dodavajte šećer, ekstrakt vanilije, i nakraju ocat
- Dobro sve izmiksajte, dok smjesa ne postane jednolična i čvrsta
- Žlicom istresite smjesu u krugove (sredinu malo stisnete, tako da su vam rubovi pavlove viši, kako bi krema fino ispunila unutrašnjost pavlove)
- Sušite kore kore cca 60 min
- Ostavite u pećnici da se skroz ohlade
Krema:
- Slatko vrhnje sa šećerom istucite u čvrsti šlag
- Višnje dobro natopite u rumu
- Čokoladu narežite na male listiće (za posipati)
Slaganje:
- Dobro ohlađenu koru ispunite kremom, po površini dodajte višnje s rumom i posipajte čokoladom
Uživajte u ovoj divoti...
Tihana
Obožavam Pavlovu... ja si uvijek dodam još jedan sloj od vanilije ispod šlaga i onda voće koje več imam doma... svaki put oduševi sve koji ju probaju...
OdgovoriIzbrišii ja ju nekad znam napraviti sa vanilijom... ovoga puta sam išla simple... ;) nju kako god napraviš izgleda mrak... :)
OdgovoriIzbrišiJao zelim i ja da pravim pavlovu ali onaj ventilator u rerni ne radi pa nisam sigurna da li mogu napraviti ovu koru od bjelanaca.. Super ideja sa visnjama, podseca mi jedan sladoled sto sam jela kad sam bila mala.
OdgovoriIzbrišiSlobodno i bez ventilatora! :)
Izbriši:)
Izbriši